субота, 25. јул 2009.

Charlize Theron

Charlize Theron
07.08.1975.

Biografija



Šarliz Teron (engl. Charlize Theron) je južnoafrička glumica rođena 7. avgusta 1975. godine u mestu Benoni blizu Johanesburga. Istakla se u filmovima kao što su: Đavolji advokat, Moćni Džo Jang, Posao u Italiji i Monstrum za koga je nagrađena Oskarom kao najbolja glavna glumica 2003. godine.

Odrasla je na porodičnoj farmi blizu Johanesburga, sa ocem Čarlsom koji je bio francuskog porekla i majkom Gerdom koja je nemačkog porekla. Sa 15 godina svedok je smrti svoga oca, koji je bio alkoholičar i koji je maltretirao njenu majku, koja ga je zatim ubila u samoodbrani.

Kada puni 16 godina seli se u Milano i radi kao model. Kasnije se seli u Njujork i pohađa časove baleta. Međutim, povredila je koleno što je značilo da neće moći da se bavi baletom i zbog toga se seli u Los Anđeles. Nakon osam meseci provedenih u gradu, dobija malu ulogu u filmu Deca kukuruza 3. Posle te uloge karijera joj ide uzlaznom putanjom i glumi u sve poznatijim filmovima kao što su: Đavolji advokat sa Kijanuom Rivsom, Moćni Džo Jang sa Bilom Pakstonom, Dvorišta sa Markom Volbergom i Monstrum sa Kristinom Riči. Pozirala je naga za Plejboj magazin 1999. godine.

Izlazila je sa pevačem grupe „Slepo treće oko“ (Third Eye Blind), Stivenom Dženkinsom, međutim, ta veza se završila kad je Šarliz pokazala svoju želju da se uda. Trenutno živi u Los Anđelesu sa dugogodišnjim dečkom Stjuartom Taunzendom (engl. Stuart Townsend). Na snimanju filma Aeon Flux u Berlinu doživela je povredu vrata te je morala da se podvrgne operaciji. Teron se zalaže za prava žena u svetu, a govori afrikanski (maternji) i engleski jezik.



Filmografija




-action,fantasy-
zemlja:USA
godina:2008
uloge:Charlize Theron
Will Smith

Hancock (2008)*


Нема коментара:

Постави коментар